V TIŠINI - Spletni tečaj meditacije

SPLETNA DELAVNICA

9.1.2023 - 6.2.2023 preko spleta in v varnem zavetju doma

Vabljen/a na 4-tedensko spletno delavnico V TIŠINI, kjer bomo spoznavali meditacijo in naravo človeškega aparata. Posvetili se bomo umirjanju miselne aktivnosti, ustvarjanju širšega prostora znotraj sebe, razvijanju nepristranskosti v odnosu do notranjih um-telo procesov in ponovnemu vzpostavljanju povezave s seboj. 

Ta tečaj meditacije zaobjema in vzpodbuja prepoznavanje vseh vidikov človeka in jih ne zavrača. Osrednja in najpomembnejša točka tečaja pa je TIŠINA.

Tečaj meditacije je celovit, poglobljen in temelji na vaši osebni izkušnji. Preko procesa meditacije neposredno spoznavamo resnico zavesti in naravo obstoja samega. 

Tišina. Včasih prazna, včasih polna, spet drugič prijetna ali strašljiva. Vsak jo dojema na svoj način, a je osnova čisto vsakega posameznika. 

Moderen človek zaradi trušča v okolju, osebnih težav in stalnega umskega premlevanja rad nanjo kar malo pozabi. Nenehno kopičenje neozaveščenih misli in občutkov v našem telesu ustvarjajo stres, nered in trpljenje. Ker smo s temi procesi tako prepleteni, je identifikacija z njimi skoraj neizogibna, če se ne ustavimo in prepoznamo svoje resnične narave. 

V vsem tem človeškem kaosu obstaja “prostor”, ki je stabilen, miren in nikoli se spreminjajoč. Ta “prostor”, ki je naš Dom, ne obstaja samo v pravljicah ali besedah gurujev. To je naše naravno stanje bitja.

Brez tega – Zavesti, če že želimo to poimenovati – se življenje skozi nas ne bi moglo izraziti 

Z odkrivanjem Tišine, ki izvira iz nas in ne iz okolja, stopimo v pristen stik s seboj in božanskim. Nobena zgodba, v katero verjamemo, ni tako močna kot je močna Resnica, ki jo odkrijemo znotraj Sebe. 

“Last night I begged the Wise One to tell me the secret of the world. Gently, gently, he whispered: "Be quiet, the secret cannot be spoken, it is wrapped in silence.”

RUMI

KAJ JE MEDITACIJA?

Meditacija v svoji osnovi pomeni umirjanje miselne aktivnosti. Je proces umirjanja uma, prenehanja vsakršnega dela ter delovanja in je stanje zavesti brez aktivnosti. 

V tem prostoru in času, kjer je dostopnih mnogo informacij, ljudje velikokrat meditacijo enačijo z naslednjimi imeni ali podobnimi:  koncentracija, kontemplacija (razmišljanje), vizualizacija, kanaliziranje, hipnoza, usklajevanje energij, zdravljenje, dvig energije, prana, bioenergija, mantranje, čiščenje čaker, religija, branje svetih tekstov, … Vse te besede ne zajamejo čistega namena in pomena meditacije. 

Meditacija je najpreprostejša stvar na svetu, ki je dostopna vsakomur v vsakem trenutku in na vsakem koraku. Je naša prirojena sposobnost in naravna danost, a tega procesa skozi odraščanje nismo usvojili, ker niti nismo vedeli, da obstaja. Tako kot se moramo naučiti govoriti, premikati svoje telo, hoditi, bivati v odnosih, tako se lahko naučimo tudi tega enostavnega procesa. Ali še bolje – se spomnimo tistega, ki je samo po sebi naravno prisotno. 

Meditacija je v svojem bistvu intimnost, ki kliče po celovitosti in prepoznavanju, kdo v resnici sploh smo. Je preprosto dojemanje danega trenutka in predajanje popolni brezdelnosti. Kar nam ostane, ko se umska aktivnost umiri, je osvobojenost od umsko-telesne tiranije in identifikacije s fiktivnim jaz-om ter blagodejna tišina in umirjenost bitja. 

Ko smo lahko v konstantnem stiku s tem naravnim stanjem naše zavesti – s svojim resničnim jaz-om -, pa se meditacija kot proces preoblikuje v način življenja. 

KAKO BO SPLETNA DELAVNICA POTEKALA?

Spletna delavnica V TIŠINI bo tedensko razdeljena na tematike, vsak teden pa boš imel/a 2x priložnost, da se pridružiš na skupno meditacijo. Vse meditacije bodo potekale v tišini in ne bodo vodene ali usmerjene. Moj namen pri predaji tega znanja je, da ostanemo pri samem bistvu meditacije in da ohranimo njeno preprostost. 

Glavna srečanja s predavanji bodo potekala v živo ob ponedeljkih ob 19. uri in se ne bodo snemala, zato je zaželjena tvoja prisotnost. Drugi termin za skupno meditacijo v živo pa bo omogočen ob sredah ob 20. uri

Priporočeno je, da ustvarite čas in prostor za meditacijo tudi v dneh, ko skupnih meditacij ne bo na urniku.

Obiskovanje skupnih meditacij v tišini ni obvezno, je pa priložnost za lažje grajenje rutine in osmišljanje procesa meditacije. 

Tematike glavnih srečanj:

1 – MEDITACIJA (9.1.2023)

2 – NARAVA UMA (16.1.2023)

3 – NARAVA DELOVANJA TELESA (23.1.2023)

4 – MEDITACIJA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU (30.1.2023)

5 – ZAKLJUČNI KROG IN ZADNJA SKUPNA MEDITACIJA (6.2.2023)

Namen tedenskih tematik je odpreti pogovor o delovanju našega človeškega aparata in približanju meditacije. Vsi se na začetku nečesa novega ali v nadaljnjem procesu soočamo z določenimi izzivi (v tem primeru, s podobnimi izzivi), zato je dobro, če imamo varen prostor, kjer lahko o stvareh povprašujemo, raziskujemo in jih kasneje skozi prakso tudi integriramo. 

Naša resnična narava – naš resnični jaz – je veliko bližje, kot si predstavljamo. S pogovorom in tematikami se bomo dotaknili izzivov, ki jih imamo ali nas lahko zmedejo na poti meditacije. Dotaknili pa se bomo tudi načinov, kako se do njih obnašamo in kako jih najlažje integriramo. 

Ni smiselno, da te dele, ki nam »nagajajo«, odrivamo od sebe, se jih bojimo ali se jim izogibamo. Meditacija kliče po celovitosti in po-polnosti. 

Untitled design (48)

“Meditation is to be aware of every thought and of every feeling, never to say it is right or wrong, but just to watch it and move with it. In that watching, you begin to understand the whole movement of thought and feeling. And out of this awareness comes silence.”

KRISHNAMURTI

ZA KOGA JE SPLETNA DELAVNICA MEDITACIJE PRIMERNA?

Primerna je za ljudi, ki želijo:

– spoznati meditacijo,

– spoznati svojo resnično naravo,

– vstopiti stik s seboj,

– spoznati naravo svojega telesa in delovanje uma,

– začutiti notranji mir,

– razvijati objektivno opazovanje svojih misli in občutkov,

– vzpostaviti ravnovesje na vseh nivojih bitja,

– utišati mašila, ki preprečujejo pristen stik z življenjem,

– ustvariti novo rutino meditacije, 

– v svojem telesu ustvariti večjo pretočnost,

– sprostiti svoje telo in polno zadihati, 

– razvijati samozavedanje in svoje notranje potenciale,

– začutiti svoje jedro in se postaviti v svoj center moči,

– biti zadovoljni in pomirjeni.

Učinki meditacije

Ostale informacije

IZMENJAVA: 81€/osebo (plačilo se izvede v roku 3. dni po prijavi)

KJE? Preko spleta iz varnega zavetja svojega doma. Vse ostale informacije prejmete po prijavi na svoj e-mail naslov.

KDAJ? 9.1.2023 – 6.2.2023

 

Glavna srečanja bodo izvedena ob ponedeljkih ob 19. uri (9.1., 16.1., 23.1., 30.1., 6.2.), skupne meditacije pa ob sredah ob 20. uri.

 
KAJ POTREBUJEŠ? Telefon ali računalnik (s kamero in zvočnikom), udobna oblačila, prijetno in udobno okolje.
 
Klikni na spodnji gumb, izpolni spletni obrazec in se pridruži na spletni tečaj meditacije za začetnike,
ali pošlji sporočilo na naslednjo številko in e-mail naslov:
 
031 810 979 ali info@svetal.si
 
PRIJAVA JE OBVEZNA. PROSTIH MEST JE MAX. ZA 10 LJUDI.

Mnenja udeležencev tečaja meditacije

"Ko sem zasledila dogodek tečaja meditacije pri Svetal-u, sem začutila, da je to vzpodbuda, ki jo nujno potrebujem zase. Dogodek je kontinuirano potekal vsak teden in je res dobra osnova za razumevanje delovanja našega uma, telesa in pobeg ter umik k sebi. Dobila sem veliko več kot sem pričakovala, med drugim tudi brco v rit, da je meditacijo lahko enostavno umestiti v urnik in se držati reda. Ker je bila majhna, intimna skupinica, je bilo ogromno prostora za tudi za vprašanja in odpiranje tem, ki so mi samo še dodatno pomagala spoznati sebe. Skupinica je energetsko tako podprla skupne meditacije, da so bile le te še globlje in močnejše.

Zala izredno lepo povezuje razumski-teoretični del s praktičnim delom, da si želimo delo na tem le še nadaljevati. Tečaj izredno priporočam vsem, ki potrebujete dobro začetno motivacijo in prijetno brco v rit. Pazite, lahko vam spremeni vsakdanjik na bolje!"

"Moja zgodba z meditacijo je dolga že nekaj let, a prijava na delavnico V TIŠINI mi je prinesla povsem novo izkušnjo in pristop. Na meditacije k Zali sem se prijavila, ker sem njeno navzočnost in delovanje začutila kot izredno nežno in umirjeno in k temu me je vleklo. Nepričakovano pa sem dobila še več in ravno tisto, kar sem potrebovala. Mir. Spokojnost. Lahkotnost. Po nekaj srečanjih sem k meditaciji pristopila ne iz "morala bi" ali ker "bi bilo dobro zate", ampak iz preproste želje po umiritvi in stiku s seboj. Srečanja v mali skupini so ponudila varno in vzpodbudno okolje, Zaline predstavitve pa poglobljene uvide. Toplo priporočam prav vsakomur. Ta zapis sploh ne ubesedi vsega, kar si mi dala. Res hvala ti."

Veselim se srčnega raziskovanja in povezovanja s teboj!